Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μια σχεδόν αναίμακτη μέθοδος βιοψίας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, μιας σχετικά συχνής πάθησης που απειλεί τη γονιμότητα χιλιάδων γυναικών.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να διαγνώσουν την ενδομητρίωση εξετάζοντας ένα μικρό δείγμα ιστού που λαμβάνεται με τη βοήθεια ενός εργαλείου που εισάγεται από τη μήτρα, αναφέρει την Πέμπτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη χρόνια αυτή πάθηση τα κύτταρα του ενδομήτριου (της εσωτερικής επένδυσης της μήτρας) εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές, κυρίως πάνω στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Η ενδομητρίωση πλήττει το 10 με 15 τοις εκατό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και επώδυνες περιόδους και σεξουαλικές επαφές.
Σήμερα, η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση της πάθησης είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση, κατά την οποία ένας καθετήρας με κάμερα εισάγεται από μικρές τομές στην περιοχή της κοιλιάς. Η τεχνική είναι πολύ απλούστερη από τις ανοιχτές επεμβάσεις, ενέχει όμως κάποιους κινδύνους για τη γονιμότητα των ασθενών.
Η νέα τεχνική βιοψίας πλεονεκτεί, τουλάχιστον θεωρητικά, αφού είναι σχεδόν αναίμακτη, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και της πόλης Καράκ στην Ιορδανία, σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Human Reproduction.
Το δείγμα που λαμβάνεται από το ενδομήτριο διαμέσου της μήτρας εξετάζεται για την παρουσία χαρακτηριστικών νευρικών ινών.
Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύεται στην ίδια επιθεώρηση, Βέλγοι ερευνητές αναφέρουν ότι η πυκνότητα νευρικών ινών στο ενδομήτριο είναι 14 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες με ενδομητρίωση.
Ένας βιοχημικός δείκτης που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση νευρικών ινών προβλέπει με ακρίβεια 100% την ύπαρξη ενδομητρίωσης, ενώ η τεχνική βιοψίας συνολικά μπορεί να διαγιγνώσκει την πάθηση στο 98% των περιπτώσεων.
«Η βιοψία του ενδομητρίου είναι ξεκάθαρα λιγότερο επεμβατική από τη λαπαροσκόπηση, και αυτό το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθούν οι σημερινές καθυστερήσεις στη διάγνωση αυτής της πάθησης» εκτιμούν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου