Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ AIDS

Ελπίδες για την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών για την καταπολέμηση του AIDS γεννά το σημαντικό επίτευγμα αμερικανών επιστημόνων που μετά από πολύχρονη προσπάθεια κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την πλήρη γενετική δομή του ιού HIV-1, που προκαλεί το AIDS στους ανθρώπους. Ο ιός HIV μεταφέρει τις γενετικές του πληροφορίες σε πιο περίπλοκες δομές από ότι άλλοι ιοί.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature επιτρέπει την διερεύνηση των πληροφοριών που βρίσκονται θαμμένες μέσα στο ιό του AIDS.
Ο ιός ΗΙV του AIDS έχει τις γενετικές του πληροφορίες σε μια μονή έλικα DNA, όπως ισχύει και για άλλους ιούς, όπως οι ιοί της γρίπης, της ηπατίτιδας C και της πολιομυελίτιδας. Αν και οι πληροφορίες που κλείνει μέσα του το DNA είναι κωδικοποιημένη με απλό τρόπο το RNA που αντιστοιχεί σε αυτό το DNA είναι πιο περίπλοκο. Κι αυτό γιατί το RNA μπορεί να διπλώνει ώστε να σχηματίζει περίπλοκες δομές.
Συνεπώς η αποκωδικοποίηση του πλήρους γονιδιώματος του ιού HIV -δηλαδή όλης της γενετικής του πληροφορίας- ανάβει το πράσινο φως για την εύρεση πληροφοριών που παρέμεναν άγνωστες και ενδέχεται να κρύβουν τις απαντήσεις για τον τρόπο δράσης του ιού.
Η ομάδα τω ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα που έκανε την αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του ιού του AIDS δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσουν τις νέες πληροφορίες για να δουν αν μπορούν να προκαλέσουν μικρές αλλαγές (μεταλλάξεις) στον ιό HIV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου